Rabu, 04 Mei 2011

Stone tools

Dalja unaprijeđenja dovela su do razvoja peći, koje su omogućile topljenje i kovanje metala (koji su se javljali u prirodi u ralativno čistoj formi). Zlato, bakar, srebro i olovo su bili neki od tih metala. Prednosti bakarnog nad kamenim, koštanim i drvenim alatima su bile učite ranim ljudima, te se bakar počeo koristiti od ranog neolitika (oko 8000. godine pne.). Bakar se ne jablja u prirodi u velikim količinama, ali bakarnih ruda ima mnogo, iz kojih se, zagrijavanjem i topljenjem, dobija metal. Na kraju, rad sa metalima doveo je do pronalaska legura, kao što su bronza i mesing (oko 4000 . godine pne.). Prva upotreba željeznih legura, kao što je čelik, datira iz 1400tih godina pne.

U međuvremenu, ljudi su počeli vladati i drugim formama energije. Najstarija znana upotreba snage vjetra je u jedrenjecima. Najstariji podatak okorištenju brodova nađen je u Egiptu i datira još u 3200te godine. pne. Od prahistorijskih vremena, egipćani su, vjerovatno, koristili "snagu Nila", godišnje poprave, kako bi navodnjavali svoju zemlju, da bi postepeno naučili da je kontrolišu preko izgrađenih kanala za navodnjavanje i bazena za akumulaciju vode. Slično, narodi Mezopotamije, Sumeri, su naučili da koriste rijete Tigris i Eufrat za iste svrhe.
Točak je izumljen oko 4000. godine pne.

Sudeći po arheolozima, točak je izumljen oko 4000. godine pne. Izumljen je, vjerovatno, na područiju Mezopotamije (današnji Irak). Tačna godina ovog događaja, prema naučnicima, nalazi se u intervalu od 5500. do 3000. godine pne., ali većina stručnjaka misli da je to bilo biliže 4000. godini pne. Najstariji artifakti sa slikama koje opisuju vozila sa točkovima datiraju iz 3000. godine pne.; međutim, moguće je da se točak koristio čitav milenij prije nego su nastali ti crteži. Takođe postoji dokaz iz istog perioda da su se točkovi koristili za proizvodnju keramike. (Važno je napomenuti da prvi grnčarski točak, vjerovatno, nije bio pravilnog oblika, nego samo nepravilna okrigla drvena ploča. Nedavno, najstariji drveni točak na svijetu je pronađen u okolici Ljubljane u Sloveniji.

Otkriće tačka revolucioniziralo je aktivnosti poput trasporta, rata i produkcije keramike (za šta je, vjerovatno, najprije bio i korišten). Nije trebalo dugo do otkrića da vagoni sa točkovima mogu nositi teške terete, a brzi (rotirajući) točkovi su omogućili masovnu proizvodnju grnčarije. Ali upotreba ročka kao transformatora (vodenice, vjetrenjače, pa čak i mlinova) je ta koja je revolucionizirala primjenu neljudske snage

0 komentar:

Posting Komentar

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Sweet Tomatoes Printable Coupons